Crònica de la plantada de Cardedeu Comestible

El passat 6 de maig de 2017 Cardedeu Comestible i Cardedeu en Transició vam organitzar una plantada d’hortalisses a la plaça Joan Alsina, amb el suport de l’Ajuntament de Cardedeu i de l’escola Ramon Macip-Dolors Granés i la seva AMPA, i amb la col·laboració de diferents entitats del poble (Cardedeu Vital, Phoenicurus Permacultura i l’Associació de Veïnes i Veïns dels Estalvis). Cal destacar la bona participació i l’acollida que ha tingut aquesta iniciativa entre el veïnat.

Ens hem inspirat en Incredible Edible (“Increïble Comestible”), un moviment que neix al poble de Todmorden, a Anglaterra, i que vol crear horts en espais públics dels que tothom pot gaudir. També ens motiva l’èxit aconseguit en altres pobles com Cerdanyola que ja ho han tirat endavant.

El moviment d’horts urbans ja fa temps que ha arrelat a molts pobles i ciutats de la mà d’un creixent interès en recuperar un cert contacte amb la natura i alhora menjar verdures que tinguin el gust “de les d’abans” i sense residus de productes químics.

Tot i que a Cardedeu hi ha nombrosos horts, encara hi ha un gruix de gent que no té cap o poc contacte amb l’origen d’allò que menja. Per això creiem que és bo apropar espais de cultiu d’hortalisses ecològiques als espais públics.

Com va començar?

En un berenar de Cardedeu en Transició, el febrer del 2016, ens van visitar d’Increïble Edible Cerdanyola. Aquell dia, un petit grup ens vam engrescar a portar-ho a terme a Cardedeu. Ens vam anomenar “Cardedeu Comestible” i vam començar les gestions amb Medi Ambient de l’Ajuntament per aconseguir fer un hort en un espai públic. Després de valorar diferents possibilitats, ens van cedir les jardineres per fer-ho a la plaça Joan Alsina. A partir d’aquí, tenim la intenció d’estendre-ho a altres indrets del poble.

Com funciona?

  • Cardedeu Comestible coordina la posada en marxa dels espais comestibles i el seu manteniment.
  • Es fa un acte de presentació i plantada d’hortalisses.
  • Després els veïns i veïnes o voluntaris cuiden l’hort.
  • Qualsevol persona que ho desitgi pot collir verdures.

Quins són els nostres objectius?

Sensibilització. Treure els horts al carrer aproparà les persones a l’origen d’allò que mengem. Petits i grans podran veure i ajudar a créixer allò que després es portaran al plat. Es cultivarà tot sense l’ús de productes químics apropant l’agricultura ecològica a la ciutadania, també a aquells sectors que normalment no consumeixen productes ecològics o de proximitat. S’utilitzaran varietats tradicionals per donar-les a conèixer. Hi haurà cartells informatius i didàctics sobre la cura de les diferents hortalisses.

Cohesió social. Els “espais comestibles” seran punts de trobada de veïns de diferents edats, orígens i condició social. Si hi ha alguna cosa que tots i totes tenim en comú és que mengem. Seran espais on compartir i aprendre —i menjar— plegats.

Solidaritat. El projecte és essencialment solidari en tant que les hortalisses conreades seran per al gaudi de tothom, també d’aquells vianants que no han participat en la creació o el manteniment dels horts. I és clar que sí, també de famílies que normalment no tenen accés a producte fresc i ecològic.

Resiliència i sobirania alimentària. En la mesura que el projecte s’expandeixi i hi hagi cada cop més espais públics “comestibles” i més persones s’animin a cultivar els seus propis horts en jardins, patis, balcons i terrasses, Cardedeu guanyarà, sens dubte, en resiliència i sobirania alimentària

Tens ganes de participar-hi? T’animes a ser voluntari? Pots posar-te en contacte amb nosaltres al mail cardedeucomestible@gmail.com

Gràcies als qui heu participat en aquesta primera plantada i en les que vindran!

Cardedeu Comestible

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s