Cardedeu Comestible

CardedeuComestible

Cardedeu, un poble on creixen verdures, hortalisses i fruita arreu i en els llocs més inesperats.
On hi ha horts comunitaris en algunes places i parcs públics, gestionats pels veïns i oberts a que els vianants puguin participar tant del manteniment com de les collites.
On els veïns cultiven hortalisses als balcons, patis i terrasses i comparteixen aprenentatges, feines i collites.
On hi ha jardineres als espais públics on hom pot abastir-se, per exemple, d’herbes aromàtiques i culinàries.
On els arbres ornamentals van sent substituïts per arbres fruiters i arbusts de fruites silvestres.

 

Antecedents

Incredible Edible és un moviment que neix al poble de Todmorden, a Anglaterra i que s’ha estès a nombroses poblacions angleses i d’arreu del món. El concepte és el mateix que s’explica aquí, que grups de voluntaris mantenen horts dels que tothom pot gaudir. A Todmorden, els comerciants, restaurants, escoles, l’administració i fins i tot la policia s’han afegit al moviment. La iniciativa ha esdevingut un gran atractiu turístic i gent de tot el món hi viatja per participar en les rutes guiades pels diferents espais increïbles i comestibles. Hi ha una xarxa de pobles «Incredible Edible» al Regne Unit i també a França. Aquí, a Catalunya, Cerdanyola també ha començat a esdevenir comestible.

D’altra banda, el moviment d’horts urbans ja fa temps que ha arrelat a molts pobles i ciutats de la mà d’un creixent interès en recuperar un cert contacte amb la natura i alhora menjar verdures que tinguin el gust «de les d’abans» i sense residus de productes químics.

A Cardedeu hi ha nombrosos horts, tant particulars com de lloguer i de caràcter productiu. Però encara hi ha un gruix molt gran de gent que no té cap o molt poc contacte amb l’origen d’allò que menja. Per això creiem que només hi hauria beneficis en apropar espais de cultiu d’hortalisses ecològiques als espais públics.

Cardedeu Vital ja va intentar el 2009 que l’Ajuntament cedís espais en desús per a implementar-hi horts urbans, però en aquell moment va rebre una negativa. Ara tornem a revifar aquella proposta, modificada, proposant acostar els horts encara més a la gent i a més gent.

 

comestible2

 

Objectius

Sensibilització. Treure els horts al carrer aproparà les persones a l’origen d’allò que mengem. Petits i grans podran veure i ajudar a créixer allò que després es portaran al plat. Es cultivarà tot sense l’ús de productes químics apropant l’agricultura ecològica a la ciutadania, també a aquells sectors que normalment no consumeixen productes ecològics o de proximitat. S’utilitzaran varietats tradicionals per donar-les a conèixer. Hi haurà cartells informatius i didàctics sobre la cura de les diferents hortalisses.

Cohesió social. Els «espais comestibles» seran punts de trobada de veïns de diferents edats, orígens i condició social. Si hi ha alguna cosa que tots i totes tenim en comú, és que mengem. Seran espais on compartir i aprendre —i menjar— plegats.

Solidaritat. El projecte és essencialment solidari en tant que les hortalisses conreades seran per al gaudi de tothom, també d’aquells vianants que no han participat en la creació o el manteniment dels horts. I és clar que sí, ens agradaria que se’n poguessin beneficiar també famílies amb pocs recursos econòmics i que normalment no tenen accés a producte ecològic. I que per petita que fos la collita pogués ajudar a la seva alimentació i economia domèstica.

Resiliència i sobirania alimentària. Si el projecte s’expandeix prou en el temps i l’espai i a més dels espais públics «comestibles» i els nombrosos horts que ja existeixen al poble, encara més veïns s’animen a cultivar hortalisses en els seus jardins, patis o balcons, Cardedeu guanyaria sens dubte en resiliència i sobirania alimentària.

 

Un camí per recórrer

Start small, que diuen en anglès.

Vam començar convocant els vilatans a una presentació del projecte, en el 20è Berenar de Transició el dia 11 de març. D’allí en va sortir un grup de voluntaris per tirar-ho endavant i vam començar a idear les primeres passes del projecte. Concretament, un hort comunitari a la plaça Francesc Macià.

Es tractava de fer un hort estètic, didàctic i productiu —en aquest ordre de prioritats— que els veïns sentissin seu i on els vianants es sentissin convidats a acostar-se. Esperem anant-ho aconseguit.

Quan hi hagi veïns d’altres zones del poble amb ganes de crear nous grups s’implantaran d’altres espais comestibles.

En diferents espais es poden fer diferents actuacions: des de crear un hort pròpiament dit fins a cultivar hortalisses o herbes en jardineres ja existents o autoconstruïdes, o cultivar plantes més o menys disperses en alguns altres indrets, com per exemple davant la policia, davant l’ajuntament, en algunes de les jardineres del centre, davant l’estació de Renfe…