Què és el Moviment de Transició?

És un experiment social que es va iniciar el 2006 a partir de la ideologia de la permacultura i buscant solucions conjuntes per al pic del petroli i el canvi climàtic, i poc més tard també per a la crisi econòmica. Aquests grans problemes i els pronòstics de futur ens produeixen diverses emocions, com por i aclaparament, però ens preocupen profundament i necessitem sentir que podem fer coses significatives al respecte i que tenim el recolzament d’altres persones. Ens cal veure la possibilitat que els nostres actes puguin realment marcar la diferència. I quantes més persones siguem, majors seran els canvis.

El moviment de Transició proporciona una ajuda per a elaborar respostes locals saludables i resilients a aquestes qüestions. No es pretén tenir totes les respostes, però s’aprenen coses contínuament i volem compartir tots aquests coneixements. L’objectiu és ajudar-te a ser un catalitzador en la teva comunitat, perquè puguis impulsar un canvi en la comunitat on vius i convertir-la en resilient, més sana, amb suport i abastiment locals, reduint-ne al mateix temps la petjada ecològica.

La transició es pot concebre com aquell punt entre les coses que una persona pot realitzar com a individu i tots els afers de gran abast que pot fer el Govern o l’Administració. Només pot sorgir des de baix cap a dalt, essent dirigit per gent corrent. És aquella peça del trencaclosques social que encara mancava!

Es desplega arreudel món amb una idea sobre el futur, optimista i pràctica. Està format per persones de tota mena que veuen la crisi com a una oportunitat de fer quelcom diferent. El moviment de transició és una manifestació de la idea que l’acció local pot canviar el món (pensa globalment, actua localment), en què puguin desenvolupar-se les solucions pràctiques que es necessitin.

Es coneix amb diversos noms com “iniciatives de transició”, “pobles en transició”, “moviment de transició”… Potser n’has sentit a parlar o t’has topat amb un grup de transició on vius: hi ha qui crea una cerveseria comunitària, qui té participacions en una granja ecològica local, qui participa en un hort comunitari o forma part d’un grup de consum, etc. S’ha anat ampliant i ha arribat molt lluny, sorgint en llocs inesperats, en milers de comunitats: hi ha més de 1.700 iniciatives en 44 països, més de 30 xarxes nacionals i més de 40 iniciatives en marxa a Espanya.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s